Slutenhet. Slutenhet. Slutenhet.

Det var alltså sammanträde med Kommunfullmäktige idag och även om kommunledningens slutenhet ofta är påfallande så blev det så pinsamt övertydligt idag. Det finns fler exempel, men jag ska nämna de tre kanske tydligaste:

  1. För tredje gången frågade Jonas Karlsson varför ”uppdragslistorna” på Samhällsbyggnadsområdet är hemliga (listorna redovisar de uppdrag som getts till kansliet från ordförande, chef med flera). För tredje gången försökte den högerkoalition som styr Örebro slingra sig ur frågan (tidigare har det ansvariga kommunalrådet, Fredrik Persson, låtsats som om allt var ett missförstånd – fast det visade sig att han uttryckligen förbjudit tjänstemännen att dela ut listan till oppositionen…). Den här gången medgav de att oppositionen inte får se listorna (vilket oppositionen alltid tidigare fått) men de vägrade svara på varför. Inte ett enda svar på frågan vad som är så farligt med att oppositionen vet vad som är på gång. Istället argumenterade olika företrädare för majoriteten enligt helt olika linjer (Inger Högström-Westerling (m) sa till exempel att hon inte sett listorna under förra perioden – vilket ju beror på att hon inte jobbade med samhällsbyggnadsfrågor…). Slutsatsen är att majoriteten är rädda att lämna ut information till någon utanför sitt eget kansli, och att de är nöjda med den situationen. Slutenhet, alltså.
  2. Peter Dahlgren frågade Inger Högström-Westerling (m) om vilken dialog som förs med torghandlare och krogägare med tanke på att det knappt kommer att finnas någon torgyta alls för handel eller servering nästa sommar (då samtliga torg ska byggas om på en gång – som en händelse lagom så att de blir klara före valåret…). Inger HW anklagade Peter för att vara en dysterkvist och att utmåla eländesbilder, men det var uppenbart att vare sig hon eller någon annan i kommunledningen brytt sig om att prata med handlare och krogägare. Slutenhet, igen.
  3. I juni, på sittande möte med Programnämnd Barn och Utbildning, lades ett förslag till skolplan på bordet. Oppositionen förväntades inte vara med om beslutet eftersom ”ni ju ändå inte håller med det vi skrivit om skolan i vår budget” och det blev lite ihåligt när majoritetsföreträdarna under Kommunfullmäktigesammanträdet uppmanade oss i oppositionen att ”bidra med synpunkter” trots att de tidigare konsekvent varit helt ointresserade av såväl våra synpunkter som vad lärare, elever och föräldrar tycker. De har vägrat skicka ut skolplanen på remiss till någon och är nöjda med att de är överens mellan de fem partier som bildar den styrande majoriteten. Våra krav på öppenhet, dialog och demokratiskt arbetssätt avfärdades som ”formalia-frågor”. Slutenhet, som princip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *